14-01-2020 Chronische pijn
Nog steeds onbegrepen maar zo ingrijpend. In mijn praktijk zie ik veel cliënten met pijn. Pijn die komt en gaat, pijn die erbij hoort tot pijn die het leven heel zwaar maakt. Jarenlang werd pijn gezien als een symptoom. Intussen zijn we er achter dat pijn een ziekte op zich kan zijn. En dan doel ik met name op chronische pijn. Wat is chronische pijn eigenlijk? Chronische pijn wordt vaak omschreven als aanhoudende of terugkerende pijn die langer dan 3 tot 6 maanden aanhoudt.
Acute pijn heeft een functie die heel duidelijk is. Het beschermt ons tegen verdere beschadiging van ons lichaam. Bij chronische pijn is de functie onduidelijk. Mensen die bijvoorbeeld door een genetische ziekte geen pijn kunnen voelen worden vaak niet zo oud. Deze mensen voelen bijvoorbeeld niet dat ze een blindedarmontsteking hebben of dat ze ergens anders een flinke ontsteking hebben. Met alle gevolgen van dien. Wat ook vaak gebeurt is dat de mensen met chronische pijn aan zelfmedicatie gaan doen. Bijvoorbeeld door meer alcohol te gaan drinken. Wat weer andere problemen oplevert in hun leven. Chronische pijn levert een hele rits aan opvolgende problemen op en maakt het leven vaak heel complex.
Artsen en patiënten spreken graag over officiële diagnoses. Bij diagnoses horen protocollen en behandelplannen. Het is vaak meetbaar en duidelijk afgekaderd. Helaas is dat met pijn niet mogelijk. Naar schatting hebben 2 miljoen nederlanders last van chronische pijn. Vaak kan er geen aanwijsbare reden worden gevonden die de chronische pijn veroorzaakt. Onbegrepen pijn. Fibromyalgie is bijvoorbeeld ook een vorm van onbegrepen pijn. En het blijkt dat mensen na operaties vaak achterblijven met napijn. Soms zo erg dat deze mensen aangeven liever de operatie niet te hebben gehad. Deze pijn kan grote gevolgen hebben voor het leven van deze mensen. Het kan zijn dat ze niet meer kunnen werken. Terwijl de arbo-arts van mening is dat werken nog wel mogelijk is. Mensen raken dan hun baan kwijt en kunnen in financiële problemen komen. Het sociale leven wordt steeds kleiner. Als activiteiten met vrienden en familie al snel te belastend is, worden deze mensen als snel niet meer uitgenodigd. Of nog erger aangezien voor aanstellers. Ik wil niet zeggen dat de mensen met chronische pijn kan niet meer kunnen werken, maar voor veel mensen wordt het wel heel lastig met heel veel pijn.
Gezien de grote groep mensen die last heeft van chronische pijn wordt er nog maar relatief weinig onderzoek naar chronische pijn gedaan. Erg veel mogelijke oplossingen zijn er dan ook niet. Helaas kunnen therapeutische massagebehandelingen de chronische pijn ook niet oplossen. Wel kan het verlichting brengen. Het positief aanraken in een behandeling van een uur kan een hele opluchting zijn voor mensen die gewend zijn aan veel pijn in hun leven.
01-12- 2019 Emotionele pijn
Pijn die tussen je oren zit? Of "het" zit tussen je oren? Uitspraken die nog wel eens worden gedaan als er geen verklaring voor de pijn kan worden gegeven. Dan moet het wel in je hoofd zitten.
Psychosomatisch is het dure woord dat wij gebruiken. Psycho is de geest en soma staat voor lichaam. Dus vrij vertaald je geest die je lichaam ziekt maakt. Of in ieder geval je geest is zo belastend voor je lichaam dat je lichaam daadwerkelijk pijn gaat doen. Klachten als veel voorkomende hoofdpijn, veel voorkomende rugpijn, altijd moe, vaak duizelig en buikpijn zijn voorbeelden van bekende klachten die verband kunnen houden met emotionele belastbaarheid.
En mocht je met deze klachten aankloppen bij de huisarts en die kan bij medisch onderzoek geen oorzaak vinden dan kan de diagnose psychosomatische klachten zijn. Het is alleen lastig vast te stellen of dat nou echt het verhaal is. En iedereen heeft drukke en minder drukke periodes in het leven. Maar zodra de klachten invloed hebben op je dag dagelijkse leven en je beperkt wordt in je normale doen dan is het goed mogelijk dat je geest het je lichaam te moeilijk maakt. Je lichaam zegt eigenlijk tegen jou dat het niet goed gaat. Hij roept weer hard naar jou (zoals in mijn vorige verhaal) : Hallo, hoor je mij? Het gaat niet goed met je!
Wij weten allemaal dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Je bent nou niet alleen maar je hoofd en je bent ook niet alleen maar je lichaam. Al zijn er wel echte denkers, doeners en voelers maar dat is een ander verhaal ;-) Andersom kan ook dat je door lichamelijke pijn geestelijk en emotioneel vermoeid bent., niet lekker in je vel zit of zelfs psychische problemen krijgt zoals een depressie of een burn-out.
Maar het is zeker ook mogelijk dat onverwerkte gebeurtenissen vanwege verlies van iemand van wie je houdt, langdurige werkstress, relatieproblemen, ernstige trauma's en angsten je lichaam en geest zou uit balans brengen dat je gezondheid en lichaam er letterlijk onder gaan lijden. Met als gevolg schouder-, rug en nekpijn bijvoorbeeld.
Het onderdrukken of vermijden van gevoelens, emoties, gebeurtenissen, het niet luisteren naar de taal van je lichaam, het rennen en rennen en vooral niet voelen heeft gevolgen voor je lichaam. En dan kan er een moment komen dat je lichaam zegt en nu is het genoeg! En dan kunnen er een heleboel klachten ontstaan die voor iedereen anders zijn.
Als je jezelf klachten hebt die je niet meteen kunt verklaren is het altijd goed om naar de huisarts te gaan. Maar daarnaast is het ook verstandig om niet heel lang door te blijven lopen. Hoe langer je ermee door blijft lopen zonder er aandacht aan te geven hoe lastiger de behandeling zal zijn.
Naast de huisarts zijn er vele andere paden te behandelen. Het doel zal in eerste instantie zijn weer je lichaam en gevoel te leren vertrouwen. Wat voel ik eigenlijk? Waarom voel ik dat? Wat vind ik daarvan? wat doe ik ermee? Wat wil ik ermee doen? Allemaal vragen die je kunt leren beantwoorden.
Er zijn vele soorten therapie die zich hiermee bezig houden van psychologische hulp tot haptotherapie. Vaak is het een mix van ontspanningstechnieken, op een andere manier naar jezelf leren kijken, je grenzen leren herkennen en daarnaar leren handelen, hulp leren vragen en nog veel meer technieken
Ook bij massagetherapie zijn dit onderwerpen die vaak ter sprake komen. En het kunnen hele mooie ontwikkeltrajecten zijn waarin je jezelf weer opnieuw uitvindt. Uiteindelijk heeft niemand anders de antwoorden voor jou en weet jijzelf het beste wat goed voor je is. Het leren luisteren naar jezelf, naar je lichaam en geest is een van de grootste uitdagingen in ons leven. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen als je dat niet wilt of kunt.
En geloof mij dat combineren met een heerlijke massage is volgens mij best een fijne manier ;-)